Pillen achter het stuur

Rij veilig met medicijnen
Rij veilig met medicijnen

De laatste weken zag ik op twee plekken de gevolgen van pilgebruik in het verkeer. Ik maak mij zorgen om het toegenomen medicijn- en drugsgebruik met invloed op de rijvaardigheid.

Drugs

Geestverruimende middelen zijn met name onder jongeren alom in zwang. Mijn vriendin werd daar laatst mee geconfronteerd, toen zij eerste hulp moest verlenen aan een jongeman die een epileptische aanval kreeg achter het stuur. Het is niet zeker, maar de politie vermoedde direct een link met drugsgebruik.

Als ik zie hoe gemakkelijk jongeren partydrugs innemen slaat de schrik mij om het hart. Ik gun iedereen een goed feestje, maar als je dan in een auto stapt ben je een moordwapen.

Medicijnen

Dichter bij huis werd ik ook geconfronteerd met de invloed van pillen op autorijden. Deze persoon moest door GGZ voorgeschreven medicijnen nemen die de rijvaardigheid dusdanig beïnvloeden dat rijden onverantwoord is. Dit vond ik op de website Rij veilig met medicijnen.

Ik zie echter dat niet autorijden enorme negatieve gevolgen heeft op de levenskwaliteit: vaak zijn (vooral ouderen) volledig afhankelijk van de auto en het niet mogen rijden heeft dan een sterk isolerend effect. Ik zie tevens dat de generatie van 70+ het zwaar heeft te accepteren dat ze met het OV moeten om ergens te komen.

Campagne

Ik zou daarom willen pleiten voor strenge controle op medicijngebruik in het verkeer. Zoals ik al schreef in Bijna-ongeluk ervaring zit een ongeluk, zelfs als je niks gebruikt, in een heel klein hoekje.

Daarnaast helpt wellicht een overheidscampagne om trein en bus uit het verdomhoekje te halen, zodat deze vervoermiddelen niet als “stap terug” worden gezien, maar als heel prima alternatief voor iedereen. Te veel geldt het primaat van de auto en dat is om allerlei redenen totaal onwenselijk.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Maatschappij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *