Geen koffie na 12 uur

Kopje koffie
Kopje koffie

Na wederom een nacht minder slapen heb ik besloten tot een nieuwe leefregel: geen koffie meer drinken na 12 uur ’s middags. Ik vind koffie een mooi voorbeeld van korte voordeel versus lange termijn nadeel.

Lekker genieten

Ik kan enorm genieten van een lekker bakkie troost. En dan vooral gewone filterkoffie met opgeklopte melk zoals gemaakt door mijn vriendin. Heerlijk. Maar ook een cappuccino in een restaurant of café kan mij plezieren.

Maar de laatste tijd merk ik dat ik steeds meer koffie drink. Was eerst drie koppen per dag normaal, nu kom ik vaak tot vier of soms zelfs vijf. Het plezier in elke volgende kop neemt af, maar wat me vooral nekt is dat ik steeds slechter ga slapen.

Spijt

Dan lig ik te woelen en heb ik spijt dat ik geen nee heb gezegd tegen die laatste bak. Maar dan is het natuurlijk te laat en moet je maar geduldig wachten tot je uiteindelijk weer in slaap valt.

Ik weet dat caffeine een halfwaardetijd heeft van zo’n vier uur, dus na acht uur heb je nog een kwart in je lijf. Daarom heb ik besloten om alleen ’s ochtends koffie te drinken en niet meer ’s middags of ’s avonds.

Kosten/baten

Dit is zo’n typisch voorbeeld waarbij een positieve werking nu een negatieve bijwerking heeft een tijd later. De kosten komen dus na de baten. Dit is voor mensen een probleem. Je moet namelijk in de toekomst kijken en daarop handelen en dat is vaak lastig.

Het komt toch weer neer op kracht en weerstand. In dit geval wilskracht en weerstand tegen verleidingen. En ik ben ervan overtuigd dat je ook deze kunt trainen. En wat daarbij helpt zijn regels en discipline (jezelf opgelegd welteverstaan).

Dus komaan Rik, geniet van je ochtendlijke kopjes koffie, maar zeg nee tegen die o zo verleidelijke dampende kop later op de dag. Je toekomstige slapende versie zal je dankbaar zijn.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *