Terug naar Assen

De vaart in Assen
De vaart in Assen

Over twee maanden verhuizen we naar Assen, de stad waar ik van mijn 2e tot mijn 18e heb gewoond. In deze blog probeer ik uit te leggen wat onze beweegredenen waren (en wat niet).

Stadsmuis

Ondanks dat ik vorig jaar op deze plek schreef dat ik geen stadsmuis, maar een landmuis ben, gaan we dus toch weg uit ons dorp. That did not age well, zogezegd. Misschien moet ik zeggen dat ik een muis ben die van natuur houdt én van cultuur.

En die cultuur (restaurants, café’s, terrassen, bioscopen, schouwburgen) missen we toch wel erg. Zeker, we kunnen naar Groningen, maar dan moeten we eerst zes kilometer fietsen en dan tien minuten treinen. Beetje omslachtig allemaal.

Natuur

Zoals gezegd hou ik erg van de natuur, en dan met name van bossen. Waarschijnlijk juist omdat ik ben opgegroeid in Assen: een bosrijke gemeente. Ik kende het Asserbos en de bossen bij de Baggelhuizerplas op mijn duimpje.

Hier in Groningen zijn de bossen dun gezaaid. Het landschap wordt beheerst door boeren en die laten vaak zelfs de houtsingels niet staan, omdat ze daar last van hebben bij hun bedrijfsvoering. Ik ervaar dit landschap als een agro-industrieterrein met veel grasfalt en een grote kapdrift bij boeren en buitenlui.

Ouders

Een factor die meespeelt, maar niet bepalend was, is dat mijn (stief)ouders nog in Assen wonen. In deze maatschappij is er een soort zorgplicht voor de kinderen sinds de bejaardenhuizen weg zijn. Dan is nabijheid wel wat waard.

Nostalgie

Zeker niet een beweegreden is nostalgie. Mijn jeugd in Assen vond ik niet een hele leuke tijd en ik heb ook geen enkele jeugdvriend uit die tijd. In de tijd dat ik in Assen woonde wilde ik vooral (ver) weg. Ik heb zelfs expres een studie genomen die alleen in Utrecht werd gegeven, zodat ik niet naar Groningen of Twente hoefde.

Nu kijk ik natuurlijk met heel andere ogen naar de plek waar ik wil wonen. We zijn inmiddels ook 38 jaar verder, dus die plek is ook megaveel veranderd. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn om weer in mijn jeugdplaats Assen te wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *