Hamburg

Elbphilharmonie Hamburg
Elbphilharmonie Hamburg

De afgelopen kerstvakantie zijn we drie dagen naar Hamburg geweest. Wat heeft mij tijdens deze citytrip het meest verwonderd?

Diversiteit

Wat vooral opviel, en dat is misschien wel logisch voor een stad van tweemaal Amsterdam, was de enorme diversiteit. Aan nationaliteiten, maar ook aan politieke overtuigingen.

De grote hoeveelheid Turkse levensmiddelenzaken in onze straat was mooi en we hebben daar ook zeker gebruik van gemaakt. Deze werden ook gefrequenteerd door Afrikanen. In de Altstadt (het oude/nieuwe centrum) overheersten dan weer de luxe winkels. In de rondom liggende wijken (Altona, Schanzenviertel) waren het meer vintage winkeltjes en koffietentjes.

Ook politiek lag het meer uit elkaar dan in Nederland. Enerzijds werden de wegen en de Altstadt gedomineerd door kapitalisme (luxe wagens en goederen). Anderzijds waren er ook buurten en gebouwen die je bij ons sinds de krakerstijd niet meer ziet (zie foto). Mooi dat dit soort links activisme in Duitsland nog springlevend is.

Huis met activistische schildering

Terreurdreiging

Sinds de oorlog in Gaza heerst er in de wereld een verhoogde terreurdreiging. Wij ondervonden dit toen onze Flixbus net over de grens werd gecontroleerd door de Duitse politie. En dat ging behoorlijk grondig, vooral bij Arabisch ogende jongemannen.

We zagen het ook in Hamburg zelf. Op de foto zie je de betonblokken die waren neergezet om de meest luxueuze Kerstmarkt van de stad te beschermen. En dat waren dan nog alleen de zichtbare maatregelen. Ongetwijfeld zijn wij op onze wandeltochten vele malen gefilmd.

Betonblokken Hamburg
Betonblokken ter bescherming van de kerstmarkt

Bibliotheek

Natuurlijk hebben wij ook nu weer twee bibliotheken bezocht. Net als in Nederland waren dit oases van rust waar we konden uitrusten van de hectiek van de stad. Met name de centrale bibliotheek had een zeer ruime collectie boeken en muziek en we hebben er in afwachting van de bus heerlijke koffie gedronken met een gebakje.

Het lijkt alsof de Duitsers, naast de vele globale commercie (spullen, musicals), ook ouderwetse niet-commerciƫle en lokale zaken als bibliotheken en openbaar vervoer in stand houden. En dat doet mij dan weer zeer veel deugd.

Centrale bibliotheek Hamburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *