Leiderschap

Leiderschap
Leiderschap

Heel Nederland is in mineur vanwege het slechte voetbal van Oranje op het EK tegen Oostenrijk. Marco van Basten weet het debacle aan gebrek aan leiderschap op het veld. Van voetbal heb ik geen verstand, maar ik weet wel dat slecht leiderschap desastreus kan zijn.

Visie

Wat ik gemerkt heb is dat een leider visie moet hebben op waar het team naar toe moet en vooral hoe het dat moet bereiken. Denken komt daarbij voor doen. We zijn mensen en onze kracht is dat we kunnen analyseren en vooruitkijken. Als een leider geen visie heeft, dan kan hij niet sturen: hij heeft geen kompas en weet dus niet wat de goede richting is.

De aanvoerder van Oranje, van Dijk, gaf in zijn interview geen blijk van visie op wat er mis was gegaan. Nou is dat geen schande, maar waarom is hij dan aanvoerder? Is dat vanwege gebrek aan leiderskwaliteiten bij de rest van het team. Is hij dan de minst slechte leider?

Aardig zijn

Hij wilde vooral geen mensen beschadigen en datzelfde zag je bij bondscoach Koeman. Allemaal heel lovenswaardig, maar de tegenstander straft dat direct af. Van Basten had daarop de kritiek dat dat in de huidige maatschappij gemeengoed is: je moet elkaars gevoelens sparen ook al gaat dat ten koste van het algemeen belang.

Ik herken wel de trend van woke waarbij elke seksuele of gendervariant er mag zijn en zijn eigen plekje krijgt in het alfabet. Maar of dat nu de crisis in Oranje heeft veroorzaakt betwijfel ik. Er zijn immers ook teams (Oostenrijk!) die wel goed voetballen en boven zichzelf uitstijgen.

Evolutie

Laten we het analyseren maar stoppen en de voetbalwetten hun werk laten doen. En die wetten zijn dezelfde als in de natuur: de sterkste overleeft. En dat is duidelijk niet Oranje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *