Buxusmot

Aangevreten buxus
Aangevreten buxus

Dit voorjaar zijn alle buxusstruiken in onze en andere tuinen volledig aangevreten door de rupsen van de buxusmot. Het lijkt of de struiken morsdood zijn, maar ze zullen volledig herstellen. Als je ze tenminste de tijd geeft.

Lao Tzu

De bekende Taoist Lao Tzu zei:

Let nature take its course. By letting each thing act in accordance with its own nature, everything that needs to be done gets done.

Dit is ook mijn ervaring. De natuur heeft door evolutie een manier gevonden om met de meeste problemen om te gaan. Het zelfherstellend vermogen van organismes (en daar valt ook de mens onder) is veel groter dan je denkt. Het kost echter ook vaak meer tijd dan je denkt.

De mens is echter ongeduldig. Hij wil ingrijpen om een probleem direct te verhelpen. Hij ziet een schijnbaar dode buxus en wil hem uit de tuin verwijderen. Had hij echter twee maanden gewacht, dan zouden de rupsen vlinders zijn geworden en de struik had zich volledig hersteld van de vraatschade.

Ziekte

Ik zie dit ook bij de algemene reactie op ziekte en ander lichamelijk ongemak. Een infectie gaat soms gepaard met koorts. Men slikt dan koortsremmers, terwijl de koorts een mechanisme is van het lichaam om door middel van warmte de ziektekiemen te vernietigen.

Als mensen pijn voelen slikken ze pijnstillers. De pijn is echter een signaal van het lichaam dat bepaalde bewegingen even niet handig zijn. Neem je de pijn weg, dan doe je die beweging wel en vertraag je het herstelproces.

Covid was een infectieziekte. Hadden we de ziekte een natuurlijk verloop gegeven dan was er groepsimmuniteit gekomen en waren we er na een jaar vanaf geweest. Nu zijn we experimentele GMO’s gaan toedienen en is de ziekte nog niet weg, om maar niet te spreken van de bijwerkingen van het medicijn.

Ik hoop dat de natuur ons de tijd geeft om te leren van onze fouten en vertrouwen te hebben in haar enorme zelfhelende vermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *