Dopesick en oversterfte

Dopesick
Dopesick

Afgelopen week bekeken wij de fantastische miniserie Dopesick, welke de opiatencrisis in de VS behandelt. Kunnen we deze crisis vergelijken met de oversterftecrisis?

Opiatencrisis

Even een korte uitleg voor wie het boek niet heeft gelezen of de serie niet heeft gezien. De familie Sackler en haar bedrijf Purdue Pharma werden sinds eind jaren negentig steenrijk door de verkoop van de pijnstiller OxyContin. Dit zogenaamde opiaat (gebaseerd op papaver) werd verkocht als niet-verslavend, maar bleek dit wel te zijn. Zozeer zelfs dat in 2021 in de VS alleen al 220 per dag mensen overleden aan een overdosis opiaten.

Verschillen

Met oversterftecrisis bedoel ik de onverklaarde oversterfte sinds 2021. Vergelijken we beide crises, dan zijn er verschillen:

  • Schaal: hoewel Purdue geprobeerd heeft uit te breiden naar Europa, bleef door betere toezichthouders aldaar de crisis beperkt tot de VS. De oversterfte is echter aanwezig in bijna alle westerse landen.
  • Oorzaken: de oorzaak van de opiaatdoden is vrij duidelijk: medicijnmisbruik. Bij de oversterfte is de oorzaak (nog) niet duidelijk en het zullen er waarschijnlijk meerdere tegelijk zijn.
  • Probleemhouder: bij de opiaten hadden de individuele pati├źnten een probleem (pijn en later verslaving). COVID-19 was een probleem van de hele maatschappij.

Overeenkomsten

Stel dat de oversterfte is veroorzaakt door het coronavaccin. Deze hypothese is bij mijn weten bewezen noch ontkracht. Maar als dit wel zo is, dan zijn er vele overeenkomsten met de opiatencrises:

  • Systeemfalen: het zorgsysteem bleek niet in staat om een potentieel gevaarlijk medicijn van de markt te weren/halen.
  • Kapitalisme: de perverse prikkels in een op kapitalisme gebaseerd zorgsysteem zorgen ervoor dat uiteindelijk de burger de dupe wordt, terwijl de daders vrijuit gaan.
  • Wetenschap: de wetenschap (in combinatie met politiek en pers) verzuimde duidelijk te maken hoe schadelijk de middelen waren. Informed consent is dan onmogelijk.

Laten we hopen dat de hypothese fout blijkt te zijn, want anders kunnen we over 10 jaar een nieuwe miniserie Vaxsick tegemoet zien. Ik heb daar helemaal geen zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *