Zeven vrije kunsten

Piano bespelen
Piano bespelen

In de Middeleeuwen bekwaamden de vrije geesten zich in de zeven vrije kunsten. Eén daarvan is de meetkunde, een kunst die ik sinds ruim drie jaar dagelijks beoefen. Een andere mijn oude liefde: muziek. Daarom heb ik een keyboard gekocht en ga ik leren die te bespelen.

Erik Scherder

Iemand die al jaren pleit voor het bespelen van een instrument is tv-professor Erik Scherder. Hij betoogt dat jong beginnen ideaal is voor een zeer gezond brein, maar dat er ook als je op latere leeftijd begint vele voordelen zijn te behalen. Zo zou het helpen tegen veroudering van de hersenen en zelfs Alzheimer vertragen.

Bij mijn eerste lessen op de piano bemerk ik vooral hoe moeilijk het is om tegelijk de linker- en rechterhand te besturen. Beide handen worden namelijk door de tegenovergestelde hersenhelft aangestuurd. Maar als het me lukt dit te leren, dan komen er meer verbindingen tussen links en rechts, wat zeer voordelig is voor het denken.

Muziek maken

Nou moet ik ervoor uitkijken niet te veel naar de resultaten van mijn inspanningen te kijken. Die kunnen teleurstellen, zoals ik ook bij het hardlopen merk, en dan kan de moed me in de schoenen zinken. Ik heb al eens eerder een keyboard gekregen en die na een aantal jaren weer via Marktplaats moeten verkopen wegens ernstige verstoffing!

Ik wil dus vooral plezier beleven aan het oefenen met de piano en genoegen vinden in de kleine vorderingen. Zoals Erik Scherder terecht opmerkt, het concertpodium zal ik toch niet halen, maar dat is helemaal niet erg. Muziek maken is op zichzelf al fantastisch!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *