Zal ik gaan stemmen?

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Op 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. Normaal stem ik bij elke verkiezing, maar voor het eerst twijfel ik of ik zal gaan stemmen.

Twijfels

Een maand geleden zag ik een tweet van Ewald Engelen, waarin hij oproept niet te gaan stemmen. Hij noemt het Europese Parlement nep en wil het niet met zijn stem legitimeren.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kondigde onlangs de lancering van een European Democracy Shield aan teneinde misinformatie en inmenging door vreemde krachten te verijdelen. Het deed me denken aan de uitspraak van Maarten van Rossum dat de Deutsche Demokratische Repuplik welhaast de minst democratische staat ter wereld was.

Kortom ik heb ook sterk mijn twijfels of ik deze Europese Unie wel wil steunen. Ik vind de machthebbers in Brussel nogal eng en totalitair. Ze hebben banden met Big Pharma en doen er alles aan om dissidente meningen te censureren.

En toch

Ik snap de redenering van Ewald dus heel goed. Ik denk echter dat hij een denkfout maakt. Door niet te stemmen kunnen de machthebbers jou in feite negeren (dat deden ze toch al, maar nu maak je het ze wel heel gemakkelijk).

Beter lijkt het me om te stemmen voor een partij die zich sterk maakt voor de juiste dingen. Zij kunnen dan namens mij in Brussel tegenwicht bieden aan tirannieke figuren zoals die Ursula. Zij hebben invloed en dat is beter dan dat ik ga zitten mokken zonder ze mijn stem te geven. Ik heb derhalve besloten toch maar weer te gaan. Met frisse tegenzin, maar toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *