Dick Schoof is een hardloper

Hardloper Dick Schoof
Hardloper Dick Schoof

Sinds een paar dagen weten we wie onze nieuwe premier wordt: topambtenaar Dick Schoof. Mensen vallen over elkaar heen met (dis)kwalificaties, maar ik wil me concentreren op zijn hobby: hardlopen.

Hardloper

Schoof is namelijk een hardloper, en een verdomd goede ook nog. Je kunt hem (nog) gewoon opzoeken op uitslagen.nl. Hoewel er al vijf jaar geen wedstrijd onder zijn naam staat zie ik wel dat hij in 2019 een 10k liep in 45:55. Hij was toen 62 jaar. Een supertijd.

Toen hij net als ik nu 55 jaren jong was liep hij zelfs 43:27 over de 10 kilometer. Daar neem ik mijn petje diep voor af. Hij heeft ook al 18 marathons gelopen. Niet mijn ding, maar dan kun je ook de lange afstand goed verteren.

Kortom, een verdomd goede hardloper. Ik kan geen cijfers vinden, maar ik schat dat hij wel in het hoogste 5% percentiel zit.

Karakter

Nou zijn deze bevindingen voor de meeste mensen niet zo interessant. Toch denk ik dat het iets zegt over de man zijn karakter. Als ik even mag speculeren?

  • Discipline: elke goede hardloper moet in staat zijn om een beetje tegen zijn gevoel (geen zin, doet pijn) in te gaan om de volgende kilometers aan te gaan. Bij lange wedstrijden geldt dat eens temeer.
  • Masochistisch: zeker wedstrijdlopers weten wat pijn lijden is. De laatste 50% van een wedstrijd zijn eigenlijk nooit leuk. Je moet in staat zijn om daar doorheen te gaan.
  • Individualistisch: hardlopen doe je eigenlijk alleen. De meeste fanatieke hardlopers die ik ken zijn individualisten en soms zelfs autisten.
  • Competitief: de meeste hardlopers in mijn loopgroep die wedstrijden lopen vergelijken zich met anderen (Strava!). Als ik een wedstrijd heb gelopen spel ik de uitslagen.

Premier

Ik kan ernaast zitten, maar ik ken geen premier uit onze geschiedenis die fanatiek sportte. Ja, Dries van Agt was een wielerliefhebber, maar wielrennen is een veel menselijker sport dan hardlopen. Van Agt was ook best een zachte man, getuige ook zijn inzet voor de Palestijnen.

Ik denk dus dat we met Dick Schoof een vrij harde premier krijgen. Is dat erg? Misschien is het wel handig om wat rechtlijnigheid te hebben tussen al die grillige politici. Ik vind het fysieke contrast met zo’n Caroline van de Plas ook heel grappig.

Laat maar beginnen dus, die Schoof. Leve het hardlopen!

PS. Ik lees dat hij zelfs een studentenwedstrijdroeier is geweest. Ja, dan kan je bij mij natuurlijk helemaal niet meer stuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *