Schoenen

Zesduizend jaar oude grassandalen uit Spanje

Al enige tijd draag ik bij het hardlopen en wandelen zogenaamde barefoot schoenen. Dit is een soort compromis tussen geen en wel schoenen dragen. Maar waarom dragen we eigenlijk schoenen?

Waarom schoenen dragen?

Schoenen bestaan al zeker 9000 jaar en waarschijnlijk al veel langer. Wat was en is de functie van een schoen?

  • Bescherming: primair biedt een schoen bescherming tegen koude, scherpe voorwerpen, beesten en schokken van het (hard)lopen.
  • Sociaal: naarmate de tijd vorderde zijn schoen ook een modeartikel geworden. Daarnaast is er een stigma op blote voeten gekomen als zou dat armoedig zijn. Rijke mensen dragen schoenen, arme niet.
  • Ondersteuning: zolen ondersteunen de voeten en daarmee het lichaam. De juiste zolen zouden een betere houding geven en allerlei klachten hogerop in het lijf verminderen of voorkomen.

Nadelen van schoenen

Voeten bestaan al veel langer dan 9000 jaar. Het is dan ook niet gek dat er ook nadelen verbonden zijn aan het dragen van schoeisel.

  • Minder gevoel: onze voeten voelen de ondergrond minder. Hierdoor is de feedback minder met slechtere balans en looptechniek als gevolg.
  • Beknelling: de voeten worden in een schoen in hun beweging beperkt. Met name de tenen komen in de knel. Ze vertonen niet meer de natuurlijke spreiding.
  • Ademen: vooral bij niet-poreuze materialen als leer en rubber is de ventilatie slecht, met broei en schimmelvorming tot gevolg.
  • Luie voeten: door de soms overmatige ondersteuning worden de voetspieren en -pezen slap. Ze kunnen op een gegeven moment niet meer functioneren zonder schoenen.

Mijn schoenbeleid

Gezien de toch substantiƫle bijwerkingen van schoenen heb ik mijn schoengebruik drastisch verminderd. Waar mogelijk loop ik blootvoets. Dat is dan met name thuis en in de tuin. Verder heb ik zowel voor het hardlopen als voor gewoon gebruik Merrell Vapor Glove barefootschoenen. Die ventileren en beschermen wel tegen scherpe voorwerpen, maar ondersteunen of knellen niet. Voor het sociale en esthetische aspect ben ik minder gevoelig.

Merrel Vapor Glove 6
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *