Moeten dieren meer rechten krijgen?

Geit
Geit

Het is herfstvakantie en ik zorg voor de geiten van de buren. Staande voor hun hok bekroop me de gedachte: waarom mogen we deze dieren opsluiten en een normaal bestaan in de natuur ontzeggen? Hebben zij dan geen recht op vrijheid?

Dieren houden

Dit is geen aanklacht tegen dierenliefhebbers in het algemeen en mijn buren in het bijzonder. Hun dieren hebben een uitstekend verzorgd en onbezorgd leventje. Het ontbreekt hen niet aan voedsel, onderdak en zelfs liefde. Waar het mij om gaat is meer de vraag waarom de mens dieren mag gevangen houden en naar believen mag knuffelen of doden en opeten. Wat geeft ons het recht en ontneemt daarmee hen het recht op zelfbeschikking?

Bijbel

Als sinds de oorsprong van de mens jagen we op wilde dieren en gebruiken hun vlees en andere delen voor ons welzijn. Later heeft de mens ook dieren gedomesticeerd en zijn we dieren gaan houden op steeds grotere schaal. Heden ten dage is er de intensieve veehouderij met zijn megastallen van duizenden of zelfs miljoenen dieren.

Vanuit de bijbel hebben we geleerd dat God de mens boven het dier heeft gesteld en dat wij dus het recht hebben over hun leven te beschikken. De bijbel wordt door velen niet meer geloofd, maar de overtuiging dat de mens boven de dieren staat, en zelf eigenlijk geen dier is, zit nog diep.

Wetten

Nederland is een rechtsstaat en gelukkig hebben ook wetten die dieren beschermen. Mede door de inzet van de Partij voor de Dieren gaan die zelfs vrij ver. Toch zijn de toestanden in de bioindustrie eigenlijk dieronterend. Deze dieren hebben een kort, miserabel leven en eindigen in onze pappot, of nog erger in die van een Chinees of Australiƫr.

Ik vergelijk het met slavernij of kolonialisme. Volgens de wetten van die tijd was dat toegestaan, maar vanuit onze blik waren dit mensonterende praktijken. Ik denk dat de mens van de toekomst zich op dezelfde manier zal verbazen over hoe we onze dieren zo slecht behandelen.

Meer rechten

Gezien de afschuwelijke bioindustrie moeten dieren meer rechten krijgen en wel zodanig dat deze professionele dierhouderij wordt verboden. Blijft de vraag of je als particulier dieren mag houden. Mijn strenge ik zegt dat je duidelijk moet zijn en geen enkel dier gevangen moet houden. Dan heb je in ieder geval geen mis(ver)standen. Mijn meer pragmatische en mildere zelf zegt dat met huisdieren, mits volgens de regels, niet zoveel mis is. Toch wens ik deze dieren een leven in vrijheid, omdat dat in wezen toch natuurlijk is. Sorry buurtjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *