Hoe word ik Wim?

Wim Hof
Wim Hof

Soms voel ik me een slappeling. Als ik de auto neem in plaats van de fiets omdat het regent of een paar graden vriest. Of als ik voor de zoveelste keer grijp naar mijn mobiel om de socials te checken. Graag wil ik me fysiek en mentaal sterker voelen en worden zoals Wim Hof, De Iceman.

Verminderde weerstand

Met name in de winter heb ik soms last van een verminderde geestelijke en lichamelijke weerstand. Ik geef toe aan de impuls om meer te eten en drinken dan nodig is. Het kost moeite om uit mijn bed te komen. Ik doe geen koude douches meer.

We zijn als mensensoort door middel van technologie en samenwerking in staat om veel meer comfort en gemak te creƫren in ons leven dan onze (voor)ouders ooit hadden. We hebben smart phones, buienradar, pijnstillers en centrale verwarming.

De keerzijde van al dit comfort is dat onze weerstand tegen fysiek en mentaal ongemak afneemt. We worden watjes. En dan ben ik nog niet eens van generatie Z. Die kunnen al helemaal nergens tegen, wat overigens wel tot hilarische televisie leidt.

Hormese

Ik heb de overtuiging dat je weerstand kunt kweken, omdat er zoiets bestaat als hormese. Dat is de theorie dat je door het toedienen van goed gedoseerde stressprikkels op de lange termijn sterker wordt. Dit is het principe achter alle training en iedereen zal dit proefondervindelijk kunnen bevestigen.

Wim Hof, alias de Iceman, heeft dit tot in het ultieme doorgevoerd. Hij laat zien dat je tot veel meer in staat bent dan je mogelijk achtte, als je maar op de juiste manier traint. Hij is mijn lichtend voorbeeld van iemand die zowel mentale als lichamelijke stress heeft overwonnen en daar sterker uit is gekomen.

Concreet

Ja maar Rik, leuke theorie, maar wat doe je dan concreet man? Goede vraag. Hier komen mijn hormetische prikkels:

  • Hardlopen: 3x per week, waarvan 1x snel en 2x langzaam.
  • Fietsen: zoveel mogelijk en niet elektrisch, mits binnen de 10km.
  • Koude douches: een zware opgave en ligt nu stil maar ik begin weer!
  • Pijn verdragen: als ik last heb van rug- of spierpijn verdraag ik dat en doe ik yoga om weer soepeler te worden. Koorts: idemdito want het lichaam is dan bezig met opruimen.
  • Internetabstinentie: de zondag is een internetloze dag.
  • Intermittent fasting: vooral doordeweeks niet eten tussen 17:30 en 8:00.

Ik ben nog lang geen Wim, maar als ik deze maatregelen volhoud voel ik me wel een veel betere Rik.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *