Heb ik gefaald?

Raitdaiprun 2024 (Foto: Piet Zijlstra)
Raitdaiprun 2024 (Foto: Piet Zijlstra)

Afgelopen zaterdag liep ik de Raitdaiprun van Sauwerd. Ik liep bijna 4 minuten boven mijn beoogde tijd. Heb ik nou gefaald als hardloper?

Schema

Met onze loopgroep hadden we ons gecommitteerd aan een trainingsschema dat als doel de 10k van Sauwerd had. Op basis van een testloop van 3k kreeg iedereen een prognose voor de 10k. De mijne was 48:46.

Afgelopen zaterdag was het zover. De weersvoorspelling was: warm en veel wind. Nou dat klopte. Met 24 graden en windkracht 4 op kop door het kale Hogeland; het viel niet mee. Ik zat er totaal doorheen en had het heel warm. Mijn tijd: 52:29.

Doelen stellen

Als ik mijn doel op die 48:46 had gesteld, dan had ik jammerlijk gefaald. Dit heb ik echter niet gedaan, indachtig de adviezen van Jim Camp in zijn boek Durf nee te zeggen! Hij zegt dat je je nooit moet laten verleiden tot het stellen van onbeheersbare doelen. Dat wil zeggen dat je als doel alleen dingen moet nemen die je zelf kunt controleren, zoals gedrag.

In dit geval had ik natuurlijk geen controle over het weer. De prognose ging uit van gemiddeld weer, en niet de extreme situatie zoals die zich welke zich daadwerkelijk voordeed. Ik heb het tijdresultaat dus niet als doel gesteld en heb dus ook niet gefaald.

Succes

Je moet weten dat ik in het verleden twee keer tijdens een hardloopwedstrijd mezelf over de kop heb gelopen. Dat waren vervelende ervaringen die voor en tijdens de Raitdaiprun door mijn kop speelden: als ik maar niet weer oververhit raak!

Ik heb dan ook zo veel mogelijk bekertjes water aangepakt en over mijn kop gegooid. Als ik kijk naar mijn verval, dan valt dat met 30 seconden per km wel mee, zeker als je mijn gevoel in rekening brengt: ik zat dicht bij het opgeven. Dit heb ik echter niet gedaan en ik heb de run hardlopend voltooid.

Ik voel me dus tevreden met hoe ik heb ingespeeld op de slechte loopomstandigheden en de risico’s die daarbij hoorden. Ondanks de matige tijd beschouw ik deze loop als een succes. Maar nu heb ik wel even genoeg van hardloopwedstrijden, dat wel. Ik pak ook weer eens lekker mijn oude racefietsje uit de schuur.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *