Boomhoogte meten

Boom in het veld
Boom in het veld

Stel je ziet een boom in het bos of in het veld en wilt weten hoe hoog die is. Hoe kun je dan met ter plekke een goede schatting maken van de boomhoogte? Je kunt creatief zijn met zaken die aanwezig zijn in een bos, maar je hebt verder geen instrumenten bij je.

Pak een stok

De methode die ik van een boomdeskundige leerde is verrassend simpel. Pak een stok en maak die dezelfde lengte als je gestrekte arm. Houd hem dan met horizontaal gestrekte arm verticaal en kijk langs de stok naar de boom.

Loop naar het punt waarbij je langs de onderkant van de stok precies de onderkant van de boomstam ziet en langs de bovenpunt precies de kruin van de boom. Meet dan met je passen de afstand tot de boom. Dit is dan gelijk aan zijn hoogte.

De verklaring

Waarom is dit nu zo? Dit is eenvoudig te verklaren met gelijkvormige driehoeken. Bekijk onderstaande figuur.

Boomhoogte meten met een stok

De boom is het lijnstuk AB en je oog is C. De stok is FG en je arm is CE. Nu is het niet moeilijk te zien dat de driehoeken CFG en CAB gelijkvormige zijn. Dat betekent dat, omdat CE en FG even lang zijn, CD en AB ook even lang zijn. Dus je horizontale afstand tot de boom is even groot als de boomhoogte.

Pas op met brede bomen

Er zit een klein addertje onder het gras. Als de boom een brede boomkruin heeft kun je vanaf de grond zijn punt niet zien. De kruin zit ervoor. Je moet dus het hoogste punt enigszins schatten door de kruin heen. Als je simpelweg een raaklijn neemt met de boomkruin zul je de boomhoogte gaan overschatten.

Meetfout bij een brede boom

In bovenstaande situatie zou je dan weer AB als hoogte meten, terwijl hij in werkelijkheid AJ is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *