Hoogspanningsmasten op zee

Hoogspanningsmasten op zee
Hoogspanningsmasten op zee

Iemand attendeerde me op deze foto. Je ziet een rij hoogspanningsmasten op zee die loopt tot aan de horizon. Als je aanneemt dat alle masten even hoog zijn, kun je uit deze foto (ooit) baanbrekende conclusies trekken. Welke?

De aarde is rond

Mensen hebben lang geloofd dat de aarde plat is als een pannenkoek. Zelfs nu nog zijn er flat-earthers die daarvan overtuigd zijn. Deze foto toont echter ondubbelzinnig aan dat het aardoppervlak gekromd is. De hoogspanningsmasten verdwijnen namelijk geleidelijk achter de horizon, de voet het eerst.

Het feit dat er Ć¼berhaupt een horizon is, dus een gebied waarachter alle objecten verborgen zijn, duidt al op een bolle aarde. Zou de aarde plat zijn, dan zou je met een voldoend sterke telescoop alles in de verte kunnen zien. Nu is het echter zo dat je alleen de toppen van de hoge objecten nog kan zien.

Het bollingseffect

Op menselijke schaal en met ogen van menselijk sterkte is het bollingseffect echter klein genoeg om de mensen millennia lang in de waan van een platte aarde te laten. Bekijk onderstaande figuur maar eens. De waarnemer in B kijkt naar een toren van hoogte h in C.

Horizon
Horizon

Met gebruikmaking van de stelling van Pythagoras is het niet moeilijk om te zien dat d2=h(h+2R). Met een aardstraal van 6371 kilometer betekent dit dat het topje van een hoogspanningsmast van 100 meter op 35,7 kilometer afstand nog juist te zien is. Alles daaronder is verdwenen achter de horizon.

Nu is 36 kilometer te ver voor de meesten om te zien, en je hebt last van allerlei atmosferische storingen, maar het effect is toch groot genoeg om door een goed experiment vast te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *