Antisemitisme

De tweet van Mark Rutte
De tweet van Mark Rutte

In zijn tweet van gisteren koppelt Mark Rutte de studentenprotesten tegen het oorlogsgeweld van Israël aan antisemitisme. Hij maakt hiermee een categoriefout.

Categoriefout

Ik citeer Wikipedia:

Een categoriefout wordt begaan wanneer een eigenschap wordt toegekend aan een entiteit, die echter niet van het juiste type is om die eigenschap te bezitten. Dit type logische fout werd geïntroduceerd door de filosoof Gilbert Ryle. Ryle geeft het voorbeeld van een bezoeker aan Oxford, die na een rondleiding langs de colleges en bibliotheken vraagt, waar dan de universiteit is; de bezoeker kent aan “universiteit” het type “gebouw” toe, terwijl een universiteit een instelling is, en concludeert onterecht dat de universiteit een locatie heeft die losstaat van die van de gebouwen die ertoe behoren.

Israël is een land dat na de Tweede Wereldoorlog is opgericht als toevluchtsoord voor de Joden. Echter, ruim 21% van de bevolking is Arabisch en 6% zijn noch Joods noch Arabisch. Om een protest tegen het oorlogsgeweld van de staat Israël te betitelen als antisemitisch is dus een logische fout (drogreden). En met de Joden in Nederland heeft het al helemaal weinig te maken.

Framing

Nou is Rutte een slimme man en een uitmuntend debater. Hij is zich dus ongetwijfeld bewust van deze fout. Zoals zo vaak in de politiek gaat het hierbij dus om een gevalletje framing; de protesten worden zwart gemaakt door een beroep te doen op de emoties die de Holocaust heeft veroorzaakt. Tegelijk wordt daarmee het passieve regeringsbeleid gerechtvaardigd: we mogen de oorlogs(mis)daden in Gaza niet veroordelen, want dat zou antisemitisch zijn. Recht praten wat krom is, Mark is er een meester in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *