De paardensprong

Vorige week vrijdag liepen de kandidaten van Twee voor twaalf vast op de paardensprong. Er is echter een manier om die gegarandeerd op te lossen. Weet jij hoe?

De 2 voor 12 paardensprong

Het probleem

De kandidaten van 2 september 2022 presteerden het om alle vragen goed te beantwoorden, maar de paardensprong te missen. In mijn ogen onvergefelijk. Er is namelijk een geheide manier om die binnen beperkte tijd op te lossen.

De meeste mensen nemen een lukrake beginletter en gaan dan in hun hoofd springen en een woord vormen. Soms hebben ze geluk en gaan ze de goede richting op en herkennen een deelwoord. Soms blijven ze proberen en lukt het voor geen meter. En de tijd loopt door. Ze lopen letterlijk in kringetjes als een kip zonder kop.

Als meekijker doe ik het ook zo, omdat ik geen zin heb om een papiertje te pakken. En omdat het soms lukt . Maar het kan beter. Dit is hoe.

De oplossing

Begin bij de letter linksboven, in dit geval een D. Kies dan één van de twee mogelijke springrichtingen. Wij moeten kiezen uit de O en de N. Laten we voor de N kiezen. Spring nu door totdat je weer bij de beginletter (D) uitkomt. Maak een cirkel of octagon en zet de letters daar in die volgorde op.

Winnende tactiek voor de paardensprong

Ga nu vanaf de D met de klok mee lopen en kijk of je een bekend woord tegenkomt. In dit geval mislukt dat. Ga dan tegen de klok in. Je krijgt dan in ons geval DOM en EIGEN als bekende woorden. Het is nu snel bekeken dat de E linksonder de beginletter is. Tegen de klok in zie je de oplossing EIGENDOM.

Deze methode werkt altijd. In het slechtste geval moet je 16 keer proberen (8 beginletters en 2 mogelijke richtingen), maar dan zit de oplossing er altijd bij. Doodzonde dat de kandidaten bij 2 voor 12 dit niet weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *