Allemaal angst

Robert Long zong het al: Allemaal Angst. In de maatschappij zie ik veel angst: voor het klimaat, oorlog, ziekte en de immigranten. En ook in mijn directe omgeving zijn mensen die beheerst worden door angst. Zelf heb ik zeker ook terugkerende angstgedachten. Wat doe ik eraan?

Crisis

Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig. Toen waren het milieu, maar vooral de bom de overheersende angsten. Ik heb zelf ook meegelopen met de massademonstraties in Amsterdam en Den Haag. Nog steeds droom ik soms van ontploffende kernbommen. Een angstige tijd.

Na 9/11 werd moslimterrorisme de drijvende angst. Op stations ging ik soms verderop zitten omdat ergens een onbewaakte of verdachte rugzak stond. Mannen met baarden in een treincoupƩ bekeek ik met argwaan.

Toen kwam corona en gingen we met de hele (Westerse) wereld in ons huisje zitten en vermeden andere mensen om dat enge virus maar te ontlopen. Het angstestafettestokje werd overgenomen door Putin met een dreigende kernoorlog. En nu is het Gazaconflict wellicht de aanstichter van WO3, terwijl we op lange termijn overstromingen en hittegolven kunnen verwachten. Het houdt nooit op.

Angstmanagement

Als je bent gezegend met een gevoelige dispositie, dan zijn dit soort maatschappelijke crises olie op het vuur. Ze versterken de sociale en persoonlijke angsten, waardoor het soms teveel kan worden. Ik zie opvallend veel angststoornissen om mij heen.

Ter lering en vermaak van mijzelf zet ik mijn eigen remedies tegen angst op een rijtje:

  • Ratio: ik heb ook een vrij sterke ratio die ik inzet om angsten te relativeren. Tijdens de coronaperiode heb ik bijvoorbeeld een tool gevonden die het risico voor mijn leeftijdsgroep kwantificeerde. Dat plaatste het gevaar in een realistischer perspectief.
  • Hardlopen: ik hou van rennen in de buitenlucht. Het maakt mijn hoofd schoon en het geeft me een gezond gevoel. Dat het soms ook blessures geeft neem ik voor lief.
  • Nieuwsdieet: ik beperk mijn nieuwsinname. Ik kijk geen Journaal en andere nieuwsprogramma’s omdat vooral dramatische videobeelden erin hakken. Ik lees wel achtergrondverhalen. Op zondag heb ik een Internetloze dag.
  • Romans: ik lees (vooral op zondag) romans, omdat die een tijdloos beeld geven van andere mensen en dan van binnenuit. Ik denk dat je daardoor empathischer wordt, wat helpt bij het positief beoordelen van de ander.
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *