Seinfeld

Seinfeld
Seinfeld

De laatste tijd kijk ik heel graag naar die 5-minuten clips van de jaren-90 comedy show Seinfeld. De verwikkelingen van deze vier New Yorkse vrijgezellen vind ik nog immer onbedaarlijk grappig. Waarom toch?

Awkward

Het is allemaal Amerikaans, dus ik zal er maar een Engels woord voor gebruiken: awkward. De kern van de humor van Seinfeld is altijd een soort sociaal ongemak. Vooral Jerry, George en Elaine zijn zeer neurotisch terwijl Kramer juist sociaal zeer relaxed lijkt.

Neem nou deze aflevering:

Nose job

George is aan het daten met een vrouw met een grote neus. Hij is geobsedeerd door haar neus, maar vindt dat dat eigenlijk niet kan. Dan flapt Kramer er tegenover haar en iedereen uit dat ze knap is, alleen wel een neuscorrectie nodig heeft. De anderen doen alsof ze zeer geschokt zijn, maar dat is slechts sociaal wenselijk. De vrouw zelf vindt het eigenlijk wel fijn dat iemand eindelijk de waarheid uitspreekt.

Ongemak

Wat ik zo geweldig vind aan de humor van Seinfeld is dat het precies mijn eigen ongemak met sociale omgangsvormen weerspiegelt. Het is zo vreselijk herkenbaar: de neurotische obsessie met de mening van anderen en de rare strapatsen die daar dan weer het gevolg van zijn.

Zijn we niet allen een George of Elaine die heel erg hun best doen om sociaal aangepast te zijn, terwijl ze van binnen totaal anders in elkaar zitten? Ik zeg niet dat we zo ongegeneerd moeten worden als Kramer, maar een beetje meer not giving a fuck zou wel lekker zijn.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persoonlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *