Invasieve exoten

Japanse Duizendknoop
Japanse Duizendknoop

Vandaag begint de Week van de Invasieve Exoten. Mijn eigen IVN Westerkwartier doet hier actief aan mee. Toch ben ik niet zo blij met deze beweging. Waarom niet?

Vreemdelingenhaat

Ik snap dat er vreemde planten en dieren zijn die problemen veroorzaken. Denk aan de Japanse Duizendknoop. Maar om alleen te focussen op niet-Nederlandse soorten vind ik heel vergelijkbaar met wat de PVV doet bij migranten. Het idee dat invasieve exoten de inheemse flora en fauna verdringen lijkt heel erg op de nu in opspraak zijnde omvolkingstheorie; een erfenis van de nazi’s.

Wilders is er een meester in om met enge woorden (tsunami van vluchtelingen, kopvodden) angst in te boezemen bij bange Nederlanders. En dat terwijl de werkelijkheid vaak heel anders is. Woorden doen ertoe en kunnen mensen tegen mensen en mensen tegen dieren en planten opzetten. En ze leiden af van de werkelijke problemen.

Verdraagzaamheid

Wat mij hogelijk verbaast is dat ik ook bij linkse natuurliefhebbers, die heel verdraagzaam zijn naar andersoortige medemensen, een felheid zie jegens invasieve exoten die een beetje eng is. Een houding van “is het echt zo erg” en “valt het niet een beetje mee” wordt niet gewaardeerd door deze natuurnazi’s.

En begrijp mij niet verkeerd: als een soort (Nederlands of exotisch) een plaag wordt, dan moet er gekeken worden naar bestrijding, het liefst middels natuurlijke predatoren. Denk aan de oerhollandse eikenprocessierups die je heel goed kunt indammen met kaaskoppige koolmezen.

Dus kom op lieve natuurvrienden, laat je niet opzetten tegen en afleiden door de vreemdelingen en kijk wie de werkelijke vijanden zijn van de natuur, zoals Big Agro. Het zou me overigens niks verbazen als zij achter deze hetze zitten, of ben ik dan een complotdenker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *